אימוץ אורח חיים בריא בשילוב עם חיי חברה, תרבות ופנאי עשירים, יכולים לתרום לחיים בריאים, מהנים ופעילים. ריכזנו עבורכם ארבע עצות מועילות לשיפור איכות החיים בגיל השלישי!
תזונה נכונה
תזונה בריאה ונכונה חשובה בכל גיל אך חשיבותה עולה ככל שמתבגרים. בתקופת הגיל השלישי מתחוללים בגוף שינויים פיזיולוגיים רבים ויש הסובלים ממחסור בוויטמינים ומינרלים שונים החשובים לתפקוד הכללי. הסידן מהווה דוגמא בולטת למינרל חיוני אשר מחסור בו בתקופת הגיל השלישי עשוי בין היתר להעלות את הסיכון לשברים. מומלץ מאוד להתייעץ עם הרופא האישי ולבנות תפריט בריא ומאוזן, ולבחון שילוב תוספי תזונה להשלמת הוויטמינים והמינרלים החשובים לתפקוד הגוף. חשוב לוודא שתוספי התזונה אינם מתנגשים עם נטילת התרופות שלכם. יש לזכור את הכלל הפשוט: לפני כל שינוי בהרגלי תזונה, לרבות נטילת תוספי תזונה, יש להתייעץ עם הרופא המטפל.
פעילות גופנית
בדומה לתזונה נכונה גם פעילות גופנית חשובה בכל גיל ובמיוחד בגיל מבוגר. לעת זקנה עולה השכיחות בכאבי מפרקים, חוסר יציבות, בעיות גב, ירידה בסיבולת הלב והריאות, אובדן גמישות ועוד. פעילות גופנית מותאמת כגון ריצה, הליכה, שחייה ויוגה יכולה לסייע רבות לתחושת רעננות כללית ולסייע לכלל מערכות הגוף לתפקד טוב יותר. פעילות בונה עצם נחשבת כמומלצת מאוד בגיל השלישי בשל דלדול בצפיפות העצם אשר מעלה את הסיכון בשברים. חשוב מאוד להתייעץ עם רופא המשפחה לפני בניית תכנית אימוני התעמלות על מנת להתאים את הפעילות הגופנית למצבכם הרפואי.
תרבות, פנאי ותעסוקה
עם היציאה לגמלאות ישנם אנשים שעוברים מחיים פעילים, עם שגרת יום מלאה בפעילויות, לימים עם שעות ארוכות של זמן פנוי. חוסר פעילות ושגרת פנאי עשויים לפגוע משמעותית באיכות החיים ואף בבריאות האדם המבוגר. חשוב מאוד לבנות סדר יום פעיל וחיוני, כזה המתייחס אל הזמן הפנוי כאל מתנה – מתנה המאפשרת להגשים חלומות ולעשות את כל הדברים שחלמנו אך לא היה לנו פנאי אליהם. מומלץ בחום להצטרף לחוגים בתחומי עניין שונים, להשתתף בהרצאות וסדנאות שונות, לבקר במועדונים חברתיים לגיל השלישי הכוללים טיולים, ימי גיבוש ,מפגשים חברתיים וכדומה. בנוסף מומלץ להתנדב באחת ממסגרות ההתנדבות הפתוחות לגיל השלישי – ההתנדבות מעניקה תחושת חיוניות וסיפוק ולא אחת הופכת להיות מרכז הפעילות של האדם המבוגר.
משחקי שולחן וחשיבה
זו לא טעות, משחקים מהווים פעילות מהנה ומומלצת כאחד בגיל השלישי. חשוב לזכור שהמוח, בדומה לכל שריר בגוף, זקוק לאימון. רבים מבני הגיל השלישי חווים ירידה קוגניטיבית הכוללת בין היתר בעיות זיכרון. משחקי חשיבה ומשחקי שולחן יכול לסייע רבות ולמעשה משמשים ככלי טיפולי ידוע בקרב קשישים הסובלים מדמנציה. המשחקים המומלצים ביותר הינם משחקי הרכבה (פאזלים) אשר מתרגלים את המוח בזיהוי ומיון, שחמט אשר מסייע בשיפור הקשב והריכוז, משחקי זיכרון למיניהם אשר מסייעים באימון זיכרון לטווח קצר וכמובן תשחצים ותשבצים אשר מהווים אימון חשיבה נהדר. מעבר לכך משחקי שולחן לסוגיהם (רמי, דומינו, מונופול וכדו') עם משפחה או חברים יכולים להיות דרך המשלבת הן הנאה לשעות הפנאי והן אימון נפלא למוח.